Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid

De opdracht van Laurens Wonen aan HD was een zorggebouw te ontwerpen en te realiseren voor een nieuw zorgconcept in de vorm van een revalidatiehotel.

Een grote groep patiënten kan na een ziekenhuisperiode nog niet direct naar huis. Er ontstaat steeds meer behoefte aan voorzieningen waar de patiënten kortdurend kunnen worden verpleegd en tegelijkertijd een omgeving wordt aangeboden waarin de patiënt snel kan genezen en revalideren. Het vorige verpleeghuis Antonius IJsselmonde was grotendeels gericht op kortdurende verpleeghuiszorg en was functioneel en technisch zeer verouderd. In opdracht van Laurens Wonen is het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een revalidatiehotel aan de Motorstraat te Rotterdam-Zuid.

Het revalidatiehotel heeft 160 kamers inclusief logeer- en sanitaire voorzieningen, behandelkamers, een polikliniek, horecavoorzieningen, bibliotheek annex stiltecentrum, diverse werkplekken voor behandelaars en staf, opslagruimte en parkeerplaatsen.

Het uitgangspunt is de combinatie van een revalidatiecentrum met de look & feel van een kwalitatief hotel. Het hotelconcept staat voorop, met een gastvrij en therapeutisch klimaat. De ontwikkeling van het revalidatiehotel is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van het Motorstraatgebied.

Lees hier ook het online magazine.

Van de totale bouw gedurende een jaar is een timelaps gemaakt. Zie hieronder.

Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid

Ontwerp

Concept

De kwaliteit van de ‘Healing Environment’ van de directe harde stedelijke omgeving is minimaal. Vanuit dit gegeven is het concept van een gebouw met twee ‘gezichten’ ontstaan. Van een harde stedelijke schil, naar een zachte en groene organische binnenwereld.

Groene Tuin

De organische binnenwereld wordt gevormd door het binnenhof, die letterlijk de 'Groene Tuin' van het gebouw vorm. Naast oriëntatie- en ontmoetingspunt is de belangrijkste functie de beleving van daglicht in het gebouw. Strategisch zijn op twee plekken daglichtstroken gesitueerd die het daglicht tot diep in het binnenhof laten doordringen.

Architectuur

Het ontwerp is een gebouw voor mensen. Een inspirerend gebouw met een warme, vriendelijke en toch koele, chique uitstraling. Belangrijk gegeven vanuit de gemeente was de opgave een sfeer na te streven die recht doet aan de bijzondere gebouwen uit de wederopbouwperiode van Rotterdam. Gekozen is voor een thematiek van een rustig lichtgekleurd raster met een invulling van baksteen. Als spel van plastiek is de baksteeninvulling naar voren getrokken ten opzichte van het raster. Bij de topverdieping is de invulling juist terugliggend geplaatst. Hiermee is een complex gelaagd gevelbeeld gecreëerd dat resulteert in een levendige gevel, die vanuit verschillende perspectieven verrast. De rondom ontworpen luifelstrook accentueert de beëindiging én het individuele karakter van gebouw. Grote transparante glazen puien in de plint dragen bij aan het activeren van het stedelijk leven. De hoofdentree is naar wederopbouw principes prominent overhoeks aan het plein geplaatst. Het uitkragende gebouwdeel is als een soort glazen erker ontworpen. Hiervoor is een ‘gordijn’ gehangen in de vorm van verticale houten vinnen die het ritme volgen van het onderliggend maatsysteem.

Programma

160 kamers inclusief logeer- en sanitaire voorzieningen, behandelkamers, een speciale NAH afdeling met huiskamer, een polikliniek, behandelkamers en oefen / fitnesszalen, restaurant, grand café, grootkeuken, stallingsgarage, ruime entree met wachtruimte en door het gebouw diverse verblijfshoekjes

Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid

Duurzaamheid

Onze duurzame keuzes voor het Revalidatiehotel:

  • Flexibel ontworpen gebouw, flexibel constructie- en installatieprincipe, om functiewijziging in de toekomst mogelijk te maken
  • Onderhoudsvrije gevelmaterialisatie en detaillering
  • Cradle-to-Cradle baksteen
  • Warmte koude opslag t.b.v. duurzame verwarming en koeling van het gebouw
  • Natuurlijke ventilatie in stallingsgarage
  • Architectonische zonweringsoplossingen
  • Daglicht als uitgangspunt in ontwerp t.b.v. comfort en een prettig leefklimaat, maar ook voor het creëren van de optimale "healing environment"
  • Visueel contact met buiten, maximale daglichttoetreding
  • Plattegrondontwerp gebaseerd op oriëntatie t.o.v. de zon t.b.v. een bij de functie passende beleving en energiebesparing
  • Regeling kunstlicht op bewegingsmelders
  • Energiezuinige liften
  • Nabij gelegen OV-knooppunt (zuidplein), personeel via OV of fiets
  • Maximale toegankelijkheid voor veel mogelijke doelgroepen
  • Groen interieur, ontrekt CO2 uit gebouw
  • Separate warmteregeling in kamers t.b.v. persoonlijk comfort
  • Keuze voor binnenstedelijke locatie
  • Saneren c.q. bouwen op voormalig verontreinigde grond i.p.v. locatie met schone bodem
  • Efficiënt grondgebruik: grote dichtheid door maximaal en geoptimaliseerd, multfunctioneel programma op minimale kavel

Tekeningen/Plattegronden

Interieur

Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid Revalidatiehotel Intermezzo Rotterdam Zuid

Project in de Media

2015-10 Architectenweb
 
2015-07 Installatie & Bouw
 
2015-07 BouwWereld
 
2015-06 Medical Travel RTL4    
 
2015-06 CoBouw                     
 
2015-04 BouwTotaal                
 
2014-11 Stedenbouw               
 
2014-09 Zorginstellingen          
 
2013-11 Laurens en Dura Vermeer tekenen aannemingsovereenkomst Revalidatiehotel
 
2012-04 Artikel 'Een stedelijk gebouw met een organische binnenwereld':
 
2012-03 Artikel 'Revalideren in een hotel':
 
2011-02 Nieuwsitem De Architect:
 
 
Meer informatie over het Motorstraatgebied is te vinden op:
 
Presentatie over het schetsontwerp:
 
Pinterest Laurens

Projectgegevens

StatusGerealiseerd
Bouwjaar2015
LocatieMotorstraat, Rotterdam Zuid
OpdrachtgeverLaurens, wonen, diensten en zorg
ArchitectHD

Classificatie

GezondheidszorgOpenbaar gebouwZorg

Activiteiten ontwikkeling

PlanontwikkelingConceptontwikkelingLocatieonderzoek

Activiteiten ontwerp

VolumestudieArchitectonisch conceptMassastudieOntwerp

Activiteiten advies & engineering

Advies en procesmanagementBouwtechnisch adviesBouwtechnische uitwerkingMilieuadvies

Activiteiten projectmanagement

BouwmanagementBouwkostencalculatieBegeleiding vergunningentraject